vineri, 22 ianuarie 2010

Sistemul medical incotro??

....ma gandeam la discutia avuta aseara cu un prieten si bun colaborator referitor la calitatea serviciilor medicale din România si am ajuns la trista concluzie ca totul a devenit o MARE afacere sau o spaguiala pe fata!
De ce fac astfel de afirmatii?? Deoarece in ultima perioada am tot avut contact direct cu diverse cadre medicale si am putut observa cum sta treaba si in zona aceasta.
Ma bucur si multumesc lui Dumnezeu ca sunt sanatos si deocamdata n-a trebuit sa apelez decat foarte-foarte rar la serviciile medicale, parte din ele platite prin cotizatia lunara ce mi se retine, parte din ele platite pe bune la cabinetele sau clinicile private.
La inceput, aceste clinici au putut fi deschise doar de medici cu bani, dar bani...nu gluma, stransi intr-adevar pe competenta si profesionalism. Intre timp cei ce au pus bazele unor astfel de clinici au mai obosit si au trecut la partea de management, coordonand totusi activitatea cadrelor medicale angajate.
Acuma au aparut o gramada de cabinete medicale private, ca ciupercile dupa ploaie....si foloseste cuiva??
In unele clinici si cabinete private s-a pastrat calitatea actului medical, dar din pacate acestea sunt extrem de
putine, iar preturile sunt exagerat de mari pentru România! (adicalea...unu mai saracut, vai mama lui...tot prin spitalele si clinicile de stat ajunge...).
Nu integ de ce in continuare nu se privatizeaza integral acest sistem, fiindca asa cum este gandit si administrat, creeaza mai multe probleme decat sa le rezolve! Eu de exemplu as vrea sa am posibilitatea sa optez ca toata suma ce mi se retine lunar pentru fondul de sanatate sa fie virata catre o casa privata de sanatate la care stiu ce spitale si clinici sunt arondate, putandu-ma baza pe calitatea serviciilor medicale de care pot beneficia.. Normal ca STATUL ce administreaza acest sistem, o face defectuos si nu are nici un interes fiindca altfel nu mai pot fi jonglate sumele mari de bani care se strang luna de luna din cotizatia noastra. Casele de sanatate, la randul lor, pe baza unui sistem clientelar, dau sau se fac ca n-au....parca ar fi Moromete cand veneau aia de la fisc la el sa-i ceara bani.
Cei ce suporta greu toata aceasta bulibaseala este omul de rand care atunci cand merge in spital i se cere sa aduca de acasa absolut tot, incepand de la haine pana la medicatia prescrisa.
Si asta ar mai fi cum ar mai fi, dar sa primesti un diagnostic gresit si un tratament pe baza acestui diagnostic este si mai grav.
Sunt convins ca multe cadre medicale nici nu au auzit de Hipocrate, daraminte de un juramant al acestuia!
Am un deosebit respect pentru acele cadre medicale care isi fac datoria cu responsabilitate. Pacat ca acestea sunt din ce in ce mai putine si mai greu de gasit!
Ar fi extraordinar de multe de spus, dar cui foloseste?? Pacat ca alesii nostri nu realizeaza ca un popor bolnav e mai costisitor....
Sa dea Dumnezeu sa fim sanatosi si sa fim optimisti ca vreodata se va face ceva concret si in acest sistem!

2 comentarii:

  1. an apple a day keeps the doctor away :-)
    keep smiling keep shining!
    ah - si nu uita cat de multa miscare :-)


    sm

    RăspundețiȘtergere
  2. Vlad, exista si firme care se "aboneaza" la clinici private...de ex Medlife, eu acolo sunt arondata cu serviciul...si sunt f multumita, n-am platit pt mine cat am avut nevoie; acum merg la pediatru, care este fix patronul policlinicii, mai corect, Medlife. Este o doamna iesita de multa vreme la pensie dar cu o daruire rar intalnita...A infiinta acest imperiu tocmai pt ca a iubit si iubeste sa fie doctor, sa fie inconjurata de copii; chiar si cei doi fii ai ei lucreaza acolo, unul face managementul, altul este doctor dar la alta specializare. Iti recomand cu caldura Medlife-ul.

    RăspundețiȘtergere