vineri, 15 ianuarie 2010

Increderea si limitele acesteia.

"Ai incredere in tine insuti. Perceptiile tale sunt mai precise decat esti dispus sa crezi..." (Claudia Lee Black)


Acest subiect ma roade inca de ieri dupa-amiaza si pot sa spun ca am avut o avalansa de idei pentru a dezvolta acest subiect. Pacat ca nu exista un reportofon pentru gandurile noastre fiindca atunci cand incepi sa le scrii, multe idei se pierd iar esenta nu mai este aceeasi.
Vis-a-vis de increde sunt atat de multe lucruri de spus incat mi-e greu sa le pun intr-o ordine a prioritatii lor, dar o sa scriu asa la invalmaseala..:)
In primul rand, asa cum bine este reflectat in citatul de mai sus, increderea in propria persoana este cea mai importanta fiindca in momentul in care tu ai incredere in tine si in ceea ce poti realiza, atunci lucrurile vor incepe sa se miste intr-un sens pozitiv. Ceea ce gandim noi este mult mai important decat ceea ce incearca altii sa ne sugereze sau sa ne impuna....nu mai vorbesc de manipulare fiindca aici este cazul de grade de perceptie atat psihice cat si emotionale, iar din pacate multi se bazeaza pe credulitatea si naivitatea oamenilor inducand-le convingeri false! Este firesc ca este nevoie si de o educatie si autoformare individuala pentru a percepe toate lucrurile care ne inconjoara si sa intelegem persoanele cu care interactionam si relationam si tocmai pe acest aspect marseaza manipulatorii stiind ca marea majoritate poate fi influentata prin trimiterea
unor mesaje inteligent alese. Totul este gandit extraordinar de bine, la conceperea acestor mesaje fiind folosite adesea persoane ce stiu foarte bine psihologia maselor.
Dar sa las acest subiect deoparte fiindca as putea scrie prea mult si deja ar fi plictisitor.
Hai sa tratez cazul meu, persoana mea si sa fac o sinteza pe marginea acestui subiect.
Marele meu defect este ca am incredere prea multa in persoanele cu care relationez si multi percep aceasta slabiciune si incearca sa profite la maxim de ea exact ca si in vorba "da-i tiganului un deget ca iti ia toata mana!" (nu fac aluzii rasiale...asa e vorba, asa am redat-o). Aceasta incredere mi-a fost inselata in proportie de 90% si chiar daca ma frig parca nu ma invat minte! Probabil asa e firea mea, mai expansiva si foarte generoasa.... Dar exista si reversul.... fiindca in momentul in care imi dau seama ca aceasta incredere a fost inselata, devin poate prea dur cu acele persoane, le pedepsesc prin ignorare totala...practic bagandu-le intr-un "black-list" si pot sa spun ca putine persoane au mai reusit sa iasa din aceasta lista, chiar daca ne salutam si schimbam amabilitati. Este ca si in dragoste....odata inselat....la revedere....chestiile se pot repeta oricand si decat sa iei mereu palme, mai bine te resemnezi cu una si cauti repede alternative.
Nu sunt deloc razbunator, desi la furie as avea tendinta chiar sa pocnesc o persoana care mi-a tradat increderea! In timp, totul ajunge sa se estompeze si sa ramana ceva al trecutului, dar fara viitor.
E bine sa avem mare grija cum ne dramuim increderea si cum o aratam celorlalti! E bine de pastrat mereu o rezerva (ca si economiile pe timp de criza)! Nu trebuie creata impresia celor cu care relationezi ca te pot duce, ca pot profita de tine sau ca nu ai alternative!
Mare grija in special cu cele mai apropiate persoane...!! Loviturile date de acestea nu ca sunt dureroase.....sunt cumplite, iar socul psihic si emotional poate duce persoane sensibile in pragul depresiilor. Asta nu inseamna ca trebuie sa fim arici, ba dimpotriva, sa fim "open-mind" si receptivi la cei cu care interactionam, trebuie sa le acordam incredere si uneori circumstante.
Desi in citat se spune ca perceptiile personale sunt precise, eu zic ca acestea sunt uneori prea subiective si prea o luam des in nume personal. Nimeni nu este aidoma noua, nici frati si nici parinti! Suntem unici si de aceea trebuie sa invatam sa relationam.
Fiind o fire optimista, vazand partea plina a paharului, nu disper niciodata fiindca stiu ca exista solutii si oportunitati, totul fiind sa nu deznadajduiesti si sa te lasi coplesit si invins!

Viata...este intr-adevar o lupta!

6 comentarii:

  1. Nu poti avea incredere nelimitata in tine. Nu poti aborda orice actiune cu aceiasi incredere. Nu este suficient sa-ti propui sa ai incredere in tine. Trebuie, de fiecare data, sa te bazezi pe ceva. Pe ce?
    V.A.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu poti avea incredere nelimitata, dar aceasta poate fi crescuta de la zi la zi prin autoeducare si autocunoastere, prin impunerea unor praguri de atins.
    Normal...nici o actiune nu seamana cu alta, abordarile fiind diferite de la caz la caz.
    Asa este....am si spus ca trebuie acordata incredre si celor cu care relationam, nu am negat acest lucru, dar doza sa fie proportionala cu ceea ce se primeste!
    Trebuie sa te bazezi in primul rand pe cunoastere, comunicare si corectitudine.
    Multumesc pentru comentariu! Stiu ca mai multi au citit ceea ce am scris mai sus...! Sigur n-a convenit multora...! In general....adevarul deranjeaza.. :))
    In viata omul parcurge trei etape:
    1. in perioada copilariei si a adolescentei este naiv
    2. in perioada adulta este credul
    3. la batranete devine intelept...
    Eu inca ma consider in cea de-a doua etapa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Educatia si experienta pot forma profilul psihologic. Se spune ca in viata aproape tot tine de atitudine si implict de decizie...

    Frumoase ganduri puse pe blog ! Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  4. Si mie imi plac gandurile tale, Vlad. Sunt extrem de permeabile si calde. Formeaza oglindirea caracterului care ar trebui sa fiinteze in fiecare dintre noi.
    Nu cred ca e bine zis "felicitari" ci mai degraba bucura-te ca esti asa :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Este vital sa socializam si sa cream legaturi cu cei de langa noi (oameni "vechi" si oameni noi) si pentru aceasta e nevoie de o punde de incredere. Aceasta nu trebuie sa fie construita in graba caci se va frange repede.
    Deci durerea si viata personala nu este cazul sa le dam pe tava cuiva dar nici sa ne inchidem in noi. Daca ai dat inima cuiva sau prietenia si ti-a inselat increderea, nu te ingrijora, chiar daca te-a si "lovit", caci exista un echilibru al lucrurilor; intr-o zi si acela va primi aceeasi lovitura; daca gresesti inca o data iar nu-i bai, inseamna ca mai ai ceva de invatat; viata este cea mai crancena lupat si intra-devar nu trebuie sa ne dam batuti caci nu acesta e scopul final.
    O treaba buna faci, Vald, cu aceste bloguri.

    RăspundețiȘtergere