vineri, 22 ianuarie 2010

Ce e de facut cu un Sef...dificil..?

Fiindca se apropie weekend-ul am hotarat sa pun altceva decat gandurile mele aici, ca sa nu mai nasc controverse si eventual sa nu sughit :). redau mai jos un articol publicat mai de mult pe myjob care mie mi-a placut mult si pot spune ca este super OK! Nu pot decat sa incep sa ma gandesc la weekend si la faptul ca inca n-am reusit sa termin modficarea subtitrarilor la Dr. House :). Imi doresc o zi linistita si fara probleme!

"Poate aveti un sef care face mereu glume nesarate sau poate seful dumneavoastra obtine laude pentru munca dumneavoastra. Poate seful dumneavoastra considera ca nu aveti o viata personala motiv pentru care va impune ore suplimentare. Poate seful dumneavoastra va da termene limita pe care numai un superom ar putea sa le respecte. Poate seful dumneavoastra minte de ingheata apele.
Ce puteti face daca lucrati cu un astfel de sef?Iata cateva posibile strategii de a imbunatati relatia de lucru cu seful dumneavoastra, insa, in acelasi timp, va atrage atentia ca uneori cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa va transferati catre un alt departament sau sa va schimbati locul de munca.
Asigurati-va ca faceti totul OK
In primul rand trebuie sa va faceti o analiza a rezultatelor performantelor la locul de munca. Cum v-ati descurcat pana acum? Ati luat-o mereu pe drumul corect, sau ati mai deviat? Daca performanta
dumneavoastra la locul de munca a avut de suferit din cauza unor factor externi, incercati pe cat posibil sa evitati contactul cu ei. Daca munciti intr-un birou mare si zgomotos si nu puteti sa va convingeti colegii sa discute in surdina invatati sa va controlati ignorand mediul inconjurator.
Schimbati comportamentul sefului
Alcatuiti o lista scrisa cu toate greselile sefului care va scot din minti. Dupa cateva zile revizuiti-va lista adaugand sau stergand alte greseli asupra carora ati reflectat in aceasta perioada. Dati note apoi greselilor sefului dumneavoastra pentru a putea alege din lista primele doua-trei. Pentru acestea incercati sa dati, in scris, sugestii sefului dumneavoastra despre cum ar putea sa se comporte diferit in situatiile tipice. Cititi si rescrieti aceste sugestii eliminand sarcasmul si nervozitatea acumulata. Aratati aceasta lista cu sugestii unei persoane de incredere din companie fata de care va simtiti confortabil si care nu este interesata de relatia dumneavoastra cu seful vizat.
Cand veti simti ca aceste sugestii sunt de bun augur si folositoare programati-va o intrevedere cu seful dumneavoastra. Incercati sa o faceti intr-un spatiu neutru, eventual la pranz sau dupa program. Cand mergeti la intalnire lasati-va emotiile acasa, dar fiti pregatit pentru un sef emotionat (pozitiv sau negativ) de discutie. Este posibil ca superiorul dumneavoastra sa nu fi fi fost constient de comportamentul sau fata de dumneavoastra si situatia sa se schimbe in mai bine. Fiti insa pregatit si pentru un final mai putin placut.
Tineti un jurnal al incidentelor
Notati intr-un document fiecare incident care v-a deranjat. Limitati-va doar la fapte fara a judeca sentimente sau reactii. Notati-va felul in care performantele dumneavoastra au fost influentate de fiecare incident. Incercati sa gasiti similitudini intre reactii astfel incat sa gasiti un punct comun pe care sa il puteti preveni sau evita.
Gasiti-va un mentor in cadrul companiei
Daca va place compania dar nu va place seful, o buna solutie pentru dumneavoastra este sa va stabiliti un mentor cu care sa relationati. Acesta poate fi un coleg al sefului dumneavoastra insa din alt departament, adjunctul sefului dumneavoastra sau orice alta persoana de incredere din companie din a carei experienta puteti invata. Gasirea unui mentor este indicata chiar si in cazul unui sef bun pentru ca acesta va poate ajuta in nenumarate feluri: de la un sfat util pana la propunerea spre avansare.
Raportati-i superiorului sefului dumneavoastra
Ultimul lucru pe care il puteti face este sa raportati felul in care comportamentul sefului dumneavoastra va impiedica de la performantele de care dumneavoastra sunteti capabil. Cu toate ca teoretic nici un actionar nu doreste un manager care prin stilul de conducere impiedica performanta, in realitate este foarte posibil sa fiti privit ca un cauzator de probleme, un plangacios sau o persoana care exagereaza gasindu-si scuze si zilele dumneavostra in cadrul companiei vor fi numarate.
Nu va sacrificati
Cel mai rau lucru pe care il puteti face este sa nu faceti nimic, sperand ca problemele se vor rezolva de la sine. Nici un job, sef sau companie nu merita ceva care sa va faca sa va pierdeti sanatatea sau increderea in sine. Daca nu gasiti un mod de a rezolva aceste probleme si/sau daca seful dumneavoastra nu se va schimba niciodata trebuie sa incepeti de indata sa va cautati un alt job, fie in aceeasi companie fie in cadrul alteia. Daca problema este numai din partea managerului si nu a companiei incercati sa va transferati catre un alt departament, insa ganditi-va daca acesta nu va incerca sa va saboteze.
Ca un ultim sfat, incercati sa nu demisionati pana nu aveti o alta oferta, dar, repetand, cu conditia ca situatia dumneavoastra sa nu fie insuportabila.

2 comentarii: