luni, 4 ianuarie 2010

Măsurile anticriză ce amplifică criza!

Urmărind zilele acestea desele anunţuri difuzate pe toate posturile de televiziune privind scumpirile începutului de an, am realizat ca la noi criza abia a început! Era clar ca totul se ţinea în frâu până la investirea preşedintelui şi a “noului” guvern, dar nu credeam că măsurile anticriză vor fi unele care să adâncească aceasta criză...!
Mă tot gândeam...de ce scumpiri?..
Actualul guvern împovărat de creditele luate de la Uniunea Europeană s-a vazut în postura de a găsi metode de a scoate bani de la populaţie, de a introduce taxe suplimentare.
Chiar nu înţeleg “strategia”...!!
Probabil dacă această temă era dată unor copii din clasele I – IV ar fi procedat la fel.
De ce nu o înţeleg? Păi simplu..... cresc taxele, cresc preţurile, scade consumul, scade producţia internă, creşte importul (fiindcă produsele sunt mai ieftine) şi aşa în loc să ne ajutăm pe noi, îi ajutăm pe alţii să iasă din criză consumându-le produsele. De fapt România ca de altfel şi alte ţări mici din UE sunt doar pieţe de consum, prea puţin încurajate şi susţinute să se dezvolte.
Populaţia şi aşa deja îndatorată în diverse credite se va limita la strictul necesar, ba chiar se vor înmulţi cazurile de neplată şi executare silită.
Destul de tragic!
Cine vor suferi cel mai mult? Păi în primul rând bugetarii şi pensionarii.
Deja văd că la bugetari se pune problema disponibilizării masive, dar care în spate nu are o strategie de reconversie profesională. Probabil îşi spun...”lasă-i bă că se descurcă, chiar dacă pleacă din ţară...!
Tragic fiindcă se va micşora dramatic numărul cotizanţilor la contribuţiile obligatorii, de aici implicaţiile directe asupra fondului de şomaj, sănătate şi pensii.
Nu înţeleg........din atâţia “specialişti” economici şi financiari, chiar nici unul nu poate previziona impactul măsurilor propuse?
De ce nu se adoptă măsuri de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii (pe spatele cărora se sprijină în bună parte economia) pentru a se dezvolta şi pentru a absorbi forţă de muncă? Din contră, acestora li se impun taxe, impozite, biruri peste biruri, controale peste controale, amenzi usturătoare....ce duc în final la închiderea treptată şi a acestora.
Ne îndreptam spre colaps??
În acest mod cu siguranţa DA...!
Norocul nostru este ca ţările dezvoltate din UE, în momentul în care vor fi depăşit criza (şi pe spatele nostru) vor injecta din nou fonduri nerambursabile exact în momentul în care vom fi aproape de gura prăpastiei.
Până atunci........trebuie să ne gândim foarte serios în ce ne băgăm banii şi cât de largi putem fi la pungă.
Noi suntem de vină ca alegem mereu pe cine nu trebuie, dar paradoxul este ca nici n-ai alternativă!

2 comentarii:

  1. Alternativa a fost, dar asta a fost sa fie ! De acum incolo se aplica principiul "scapa cine poate" !

    Relansarea trebuie facuta cu relaxare fiscala. E la mintea cocosului ! Dar Boc e Boc !

    O sa vezi peste 1-2 ani cati "simpatizanti" o sa aiba Base in special din randul purtatorilor de cizme portocalii ..si nu numai !

    Era evident pt mine ca Base inseamna guverul Boc la guvernare..de asta am si votat cu Antonescu si apoi cu Geoana.

    Important era nu sa nu mai fie Base ci sa nu mai fie Boc ...ori unde am ajuns dupa 1 an de trategii economice de relansare de top ?

    Cand de gandesti ca nu trecu decat o luna din cele 60 ale lui Base... :(((

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu sunt deloc convins de ceea ce ar fi putut face un guvern investit de Geoana in cazul in care ar fi iesit presedinte. S-a uitat prea repede dezastrul in care au lasat tara dupa ultima lor guvernare, iar daca mai stateau cred ca reuseau sa vanda cam tot in ciclul "Marile privatizari-Marile beneficii personale-Marile Prabusiri nationale". Nu sunt convins ca prezenta liberalilor ar fi adus ceva bun in alianta PSD-PL atat timp cat am vazut si ce au facut liberalii cat au fost la guvernare!
    Mitrut, noi n-avem decat alternativa unei guvernari externe ceea ce nu se prea poate nefiind colonia nimanui.
    Naspa situatie....!
    Si cand te gandesti cat mai au toti politicienii astia de trait!

    RăspundețiȘtergere