vineri, 30 aprilie 2010

De pe blog direct pe Twitter

Tot făcând bloggering am dat întâmplător şi peste posibilitatea pe care au creat-o cei de la google să se posteze automat o parte din conţinutul postului de pe blog cu link-ul (legătura rapida web) corespunzător pe Twitter.

Aveam cont de ceva timp si pe Twitter dar nu reuşeam să mă dumiresc cum se manevrează acesta, diferenţele faţă de Facebook fiind vizibile.

Twitter-ul a fost un precursor al Facebook-ului şi ca să fac o comparaţie de funcţionalitate este precum SMS-ul la telefoane faţă de MMS. Dar totuşi acesta este destul de popular încă tocmai datorită pioneratului şi mesajelor scurte care se pot posta acolo.
În plus Twitter este un pic mai exclusivist dacă aş putea spune aşa, nebazându-se pe reciprocitate ca şi Facebook.

Pe Twitter totul se defineşte prin urmăritor (following) şi urmărit (followers), numai că dacă alegi să urmăreşti pe cineva, atunci e treaba ta fiindcă acel cineva poate alege să nu te urmarească deci să nu-ţi vadă niciodată mesajele postate (nu că cei din listă ar face-o, dar aşa măcar poti sta liniştit că ţi-ai făcut datoria). Deci totul este unilateral. Pe Twitter nu te poţi băga în seamă cu cineva şi să-l deranjezi atâta timp cât nu eşti pe lista acestuia de followers (urmăriţi), dar poţi vedea toate SMS-urile postate de acesta şi mulţi alţii.

De fapt Twitter este o reţea de autopromovare ca şi Facebook, numai că cei de la Facebook, oameni deştepti au speculat bine toate neajunsurile Twitter-ului şi au alipit interfetei lor multe aplicatii care-l fac mai prietenos şi mai plăcut.

Acum să revin la ceea ce spuneam la începutul postării şi să vă arăt cum puteţi face ca postările dv-stră să apară automat din blog pe twitter.

Bineînţeles că prima data trebuie să vă creaţi un cont pe twitter dacă nu cumva aveţi deja unul creat.

Apelând link-ul http://twitter.com/signup eu m-am apucat să creez un link pentru contul de test Mircea Băloi utilizat şi la crearea blogului de test  http://baloimircea.blogspot.com/ în urmă cu câteva postări.

Eu am competat câmpurile cerute ca în imaginea de mai sus, iar după completarea literelor de control, am parcurs celelalte două etape de căutare / adăugare prieteni din agenda personală a mail-ului (fiind un cont de test, bineînţeles că saracu Mircea nu are nici un amic deocamdată în lista sa), iar la pasul 3 unde poate căuta ceva prieteni, m-am căutat pe mine..:) şi culmea…, m-am şi găsit, aşa că m-am adăugat repede în lista lui Mirciulică la categoria persoane urmărite (following), iar apoi pe Next şi gata contul.
Daca doriţi puteţi să-l şi personalizati puţin contul ca să ştie lumea cine şi de unde sunteţi. Eu am făcut-o pentru Mircică şi i-am pus o poza şi o mică descriere.
Ceea ce m-a amuzat teribil la crearea acestui cont a fost faptul că nici n-am apucat bine să-l termin şi să-l confirm că lui Mircea i-a şi aparut o tipă-n listă (un simplu cont de spam publicitar) care cu siguranţă vă poate apărea şi dv-stră. Să n-aveţi impresia că se omoară fetiţele după moaca lui Mircea! Aşa că aveţi grijă ce conturi acceptaţi în listă fiindca vă pot umple de anunţuri anapoda, care de fapt fac reclama unui site sau unui producător (oricum, dacă simţiţi că un anumit "simpatizant" vă agasează sau exagerează cu anunţuri anapoda, puteţi oricând să-l ştergeţi din listă)
Accesând apoi contul de e-mail al lui Mircea, am procedat şi la confirmarea mail-ului primit de la twitter ca să pot primi anunţurile de pe twitter despre eventualii solicitanţi de prietenie sau alte daraveli dintr-astea.
Acuma să revenim la oile noastre şi să vedem unde este opţiunea mai sus amintită de postare automată de pe blog pe twitter.
Având deja un cont de gmail pentru domnul Mircea, putem să accesăm aplicaţiile  şi funcţiile suplimentare pe care ni le oferă gratuit dezvoltatorii de la google.
Utilizând link-ul https://www.blogger.com/start ne autentificăm din nou pe blog şi alegem opţiunea „Setări” iar apoi tabulatorul „Feed de site”.
Aici este locaţia din care ne putem activa fluxul de ştiri al blogului despre care însă voi povesti cu altă ocazie, deşi dacă citiţi atent ceea ce va urma vă veţi da singuri seama la ce este util acest serviciu.
Se alege opţiunea „FeedBurner” şi ne reautentificăm.

În fereastra alăturată, în caseta „Burn a feed right this instant. Type your blog or feed address here:” introducem adresa blogului nostru, în cazul acesta http://baloimircea.blogspot.com/.
Făcând next apare următoarea fereastră în care eu am mers pe opţiunea implicită “Atom” (e la fel de bună ca şi RSS), iar apoi am introdus datele cerute.
După ce Mircea a primit felicitările de rigoare urmare a activării acestui serviciu, ni se confirmă că adresa fluxului de stiri pentru blogul lui Mircea este http://feeds.feedburner.com/mirceabaloi şi apoi prin next-next cu bifarea tuturor casetelor de optţuni ce au apărut am ajuns în sfârşit la panoul central de control pentru fluxul de ştiri.







Acum nu intru în toate detaliile de pe aici fiindcă sunt intuitive şi sunt destul de bine explicate pe scurt chiar acolo şi voi merge direct la opţiunea “Publicize” şi apoi “Socialize”.





Apăsând butonul “Add a Twitter account” vom fi directionaţi într-o nouă fereastră în care vom fi întrebaţi dacă permitem sau nu accesul aplicaţiilor google la contul twitter.
Desigur vom alege opţiunea “Allow” iar dacă se va cere autentificare introduceţi datele de autentificare din twitter.

După acest pas se va reveni automat în fereastra anterioară unde puteţi face câteva mici setări asupra modalitaţii în care vor apărea pe Twitter postările dv-stră, iar apoi prin apăsarea butonului “Activate” din josul paginii veţi finaliza această setare şi veţi activa serviciul cu legătura dorită.

Ultimul pas se face pe blog unde la caseta "Setări" / "Feed de site", în caseta “Adresa URL pentru redirectionarea feedului postarii” vom introduce adresa furnizata anterior de FeedBurner:  în  cazul nostru http://feeds.feedburner.com/mirceabaloi

şi în final apasati butonul " Salvaţi Setări  " din josul paginii.

De acum încolo, orice nouă postare pe blog, va apare automat şi pe twitter.

Scriem pe blog şi apoi publicăm postarea ca în imaginea de mai jos:


şi apoi autentificându-ne pe twitter putem vizualiza deja faptul că postarea a fost semnalată şi pe acest site:


Acuma să nu credeţi că e mare scofală că aţi reuşit să faceţi această manevra deoarece dacă nu aveţi nici un amic la secţiunea followers (urmăritori), absolut nimeni cu cont pe twiter nu va citi ceea ce aţi postat, dar într-un fel aţi scăpat de o corvoadă şi în acest fel vă publicaţi anunţuri despre postarea dv-stră în mai multe locaţii dintr-o dată (în cazul nostru pe twiter).

Cam atât deocamdată! ....

3 comentarii:

  1. Felicitari pentru modul de prezentare si pentru efortul de a face cat mai inteligibil acest material. Cu toate astea,nu oricine se incumeta sa-l parcurga de la un capat la altul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Chiar am depus un efort sa scriu acest post deoarece a trebuit sa fac capturi de ecran la aproape toti pasi efectuati tocmai in ideea de a se intelege ceea ce comentam.
    Probabil acest post il vor parcurge cei ce vor considera utila informatia si vor dori sa realizeze acest lucru, adica de transfer automat pe Twitter.
    Mie oricum mi-a facut placere sa impartasesc acest lucru fiindca pana la urma este util si pentru mine sa nu uit cum am facut anumiti pasi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Îţi place să scrii articole şi eşti pasionat de muzică?
    Eşti la curent de fiecare dată când artiştii tăi preferaţi lansează ceva nou?
    Îţi place muzica în general sau asculţi doar un anumit gen?
    Îţi place să te uiţi la filme şi să le povesteşti celorlalţi filmele care ţi-au plăcut cel mai mult?
    Doreşti să promovezi artişti prin interviuri, biografii, ştiri?
    Îţi place să te distrezi la concerte, să faci poze, iar a doua zi să povesteşti atmosfera?
    Alătură-te echipei ONmusique.info – un site cu şi despre muzică!
    Contact: onmusique@yahoo.com
    Onmusique.info – Pentru că muzica aparţine tuturor!

    RăspundețiȘtergere